Περί Προτεραιοτήτων και Άλλων Μη Πολιτισμένων (Αυτονόητων)

Η ομάδα nomades artcore, αιτήθηκε στο πρόγραμμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού τον Απρίλιο του 2020 και έλαβε έγκριση για την δημιουργία μιας παράστασης με στόχο την ανάδειξη της Λαογραφίας. Επιλέξαμε και προτείναμε ως έδρα για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης, το Λαογραφικό Μουσείο στην Χώρα της Αμοργού, μιας και η σχέση μας με το νησί αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια μας έχει δώσει πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές στιγμές. Θεωρήσαμε ότι η συνεργασία μας με την δημοτική αρχή του τόπου θα ήταν σημαντική όπως έχει υπάρξει άλλωστε και στο παρελθόν. Αιτηθήκαμε την στήριξη του Δήμου τόσο σε οικονομικό όσο και υλικoτεχνικό επίπεδο, δεδομένου ότι και το μουσείο ανήκε στην δικιά του δικαιοδοσία και δεν είχανε καλυφθεί όλες οι ανάγκες της παραγωγής. Αυτή η στήριξη συμφωνήθηκε τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, με επιστέγασμα την ένταξη της δράσης μας στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμοργού στις 2 Απριλίου του 2021.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων στις 28/5/21, έθεσαν νέα δεδομένα στην διεξαγωγή της παράστασης και η αλλαγή του χώρου ήταν υποχρεωτική. Από τότε και μέχρι τις 9/06/21, οποιαδήποτε πρόταση έχουμε κάνει στο Δήμο και συγκεκριμένα στο Δήμαρχο Αμοργού, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως με προτεινόμενα συμφωνητικά στις 2/6/21 και 7/6/21 (σε συνεννόηση πάντα με τον αρμόδιο φορέα), δεν έφερε αποτέλεσμα.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να πούμε ότι στο δεύτερο σχέδιο συμφωνητικού, προβλεπόταν εγγράφως η επανάληψη παραστάσεων σε περίπτωση που αυτές αναβληθούν για λόγους δημόσιας υγείας.
Το αντίτιμο εισόδου είχε συμφωνηθεί από κοινού με τον Δήμο, ο οποίος θα λάμβανε το 50%. Το υπόλοιπο 50% που αναλογούσε σε εμάς θα χρησίμευε για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής της παράστασης.
Δεδομένου ότι μέχρι την προαναφερθείσα περίοδο, δεν είχαμε καμία επίσημη πρόταση για την ανεύρεση νέου χώρου από το Δήμο και δεδομένου ότι η παράσταση έχει συγκεκριμένες καλλιτεχνικές απαιτήσεις, αναζητήσαμε ως ομάδα χώρους και θεωρήσαμε καταλληλότερο έναν υπαίθριο ιδιωτικό χώρο πλησίον του Λαογραφικού μουσείου, ο οποίος μας έχει παραχωρηθεί εγγράφως από τον ιδιοκτήτη του, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η παράσταση που εδώ και μήνες προετοιμάζουμε. Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει την έγγραφη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Δήμος Αμοργού, στις 9/6/21, απαντώντας προφανώς σε προσωπική ανάρτηση μέλους της ομάδας μας, ανέβασε ένα ανυπόγραφο κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα του και αναφέρει πως δεν συμφωνεί με όσες ενέργειες έχουμε κάνει, αφήνοντας ταυτόχρονα και αναίτια υπαινιγμούς κερδοσκοπίας.
Ένα μήνα πριν την έναρξη των παραστάσεων, οι εκπρόσωποι του Δήμου, δεν έχουν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας έχουμε κάνει. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σε όσους μας ακολουθούν και μας στηρίζουν, ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως και όλα αυτά τα δέκα χρόνια, σεβόμενοι την τέχνη μας, τους συνεργάτες μας και όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν μαζί μας μέσα από το θέατρο. Οποιαδήποτε αναφορά κερδοσκοπίας είναι συκοφαντική και ανακριβής. Έχουμε αποδείξει μέσα από την πορεία μας τα τελευταία πέντε χρόνια, την αγάπη μας τόσο για το νησί της Αμοργού όσο και για τους κατοίκους της. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με αυτήν την παράσταση.
Θεωρούμε την ανακοίνωση το λιγότερο ατυχή και την προώθησή της σε κυκλαδικά μέσα, απαράδεκτη. Θεωρούμε επίσης πως μια ανυπόγραφη ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του Δήμου εκθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού, γιατί μοιάζει να το εκπροσωπεί συνολικά. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας χωρίς να θέλουμε να δώσουμε οποιαδήποτε συνέχεια. Ο καθένας μας κρίνεται τόσο από τα λόγια του όσο και από τα έργα του. Εμείς ευχόμαστε να συναντηθούμε ξανά, στην γνωστή μας σχέση, από σκηνής και από πλατείας.
Το θέατρο θα συνεχίζει να μας οδηγεί και να φωτίζει όσα είμαστε ανοιχτοί να δούμε.
Από τους nomades artcore
Γιάννης Σιούτης, Πέτρος Ρούσσος.