Κάποτε στις παγκάδες των χωριών, κατά τη δύση, μαζευόντουσαν παιδιά γύρω από τους μεγαλύτερους για να ακούσουν ιστορίες, άλλες πραγματικές, άλλες φανταστικές, για πειρατές, μάγους, φαντάσματα, νεράιδες και κατορθώματα του παρελθόντος. Η θεατρική ομάδα ενηλίκων της Αμοργού, συνέλεξε κάποιες από τις ιστορίες αυτές και έδωσε φωνή, χρώμα και μελωδίες, δημιουργώντας ηχητικές αφηγήσεις. Αφηγήσεις μέσα από τις οποίες μπορείς να γνωρίσεις τον τόπο λίγο καλύτερα, παραμύθια που κλείνοντας τα μάτια θα ταξιδέψεις σε κόσμους παράδοξους και μαγικούς.
Ενα από τα παραμύθια που αφηγήθηκαν ήταν η ιστορία του Πέτρου, που θέλοντας να αλλάξει την μοίρα του, μπλέχτηκε στα δίχτυα των Πειρατών:

και ένα δεύτερο γνωστό παραμύθι, που έχει πολλές παραλλαγές ανα τον κόσμο, είναι ο Κυρ Βιόλος. Εδώ ένα οραφανό κορίτσι, αναμετριέται με την αδυναμία, τα στοιχεία της φύσης και με δύο μάγισσες αλλά τα καταφέρνει χάρις τις συβουλές του Κυρ Βιόλου. Η ηθογραφία του παραμυθιού, αντικατροπτίζει τον τρόπο που λειτουργούσαν οι κοινωνίες του προηγούμενου αιώνα.
Ακούγονται: Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άγγελος Βαβλέκης, Νατάσα Καλπάκη, Πηνελόπη Καραγιάννη, Ελένη Κουντουρούπη, Βιολέτα Κουτσούκου, Άννα Μαρκεντούδη, Γιώργος Πέτικας, Ελένη Τζιτζιφοπούλου.
Μουσική Σύνθεση – Ηχοληψία: Yinnon Valensi
Επιμέλεια: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης
Με την χρηματοδότηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμοργού.