Απόσπασμα από τα Νήματα Χρόνου , του P.Brook


Το θέατρο δεν είναι μόνο ένας τόπος , δεν είναι απλά ένα επάγγελμα. Είναι μια μεταφορά . Βοηθάει τη διαδικασία της ζωής να γίνει διαυγέστερη.

Λέγεται ότι, στις απαρχές του, το θέατρο ήταν μια πράξη ίασης, μια θεραπεία της πόλης. Υπό την επίδραση των θεμελιωδών δυνάμεων της εντροπίας , καμία πόλη δεν μπορεί  ν΄ αποφύγει μια μοιραία διαδικασία κατακερματισμού.

Αλλά όταν ο πληθυσμός συγκεντρώνεται σε ένα ειδικό μέρος , κάτω από ειδικές συνθήκες , για  να  συμμετάσχει σε ένα μυστήριο, τα διασκορπισμένα άκρα ξανασυναρμολογούνται  και μια στιγμιαία θεραπευτική λειτουργία συνενώνει ξανά το μεγάλο σώμα, στο οποίο το κάθε μέλος ξαναβρίσκει τη λησμονημένη θέση του.
Η πείνα , η βία, η αδικαιολόγητη ωμότητα , ο βιασμός , το έγκλημα , μας συντροφεύουν διαρκώς στη σημερινή εποχή. Το Θέατρο μπορεί να διεισδύσει στις πιο σκοτεινές ζώνες του τρόμου και της απόγνωσης με ένα και μόνο σκοπό: να διαβεβαιώσει, όχι πριν ή μετά αλλά εκείνη ακριβώς τη στιγμή , ότι το φώς είναι παρόν μέσα στο σκοτάδι . Η πρόοδος ίσως να έχει γίνει μια κούφια έννοια, αλλά όχι και η εξέλιξη , και μολονότι η εξέλιξη μπορεί να χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια , το θέατρο είναι ικανό να μας λυτρώσει από αυτό το χρονικό πλαίσιο.  

Πήτερ Μπρούκ __ απόσπασμα από το έργο του Νήματα χρόνου__